У мозку людей, які звикли їсти жирне, відбуваються подібні процеси, як і в наркозалежних та курців. Такого висновку дійшли американські вчені.
Каліфорнійські дослідники Пол Кенні та Пол Джонсон, провівши серію досліджень на щурах, пересвідчилися у тому, що нездорова їжа може так само порушити хімічну рівновагу у мозку, як і будь-яка інша речовина, що викликає залежність. Йдеться про вплив на підкріплюючу систему гіпоталамуса (Reward System), внаслідок якої і у тварин, і у людей виникає тимчасове відчуття задоволення.
читать дальшеЖирна їжа, як виявилося, криє у собі ту саму небезпеку, що й наркотики: що більше вживаєш, то більші дози потрібні для задоволення. Як пишуть автори дослідження у статті в науковому часописі Nature Neuroscience, «щурі протягом експерименту повністю втратили контроль над своїм харчуванням, що є головною ознакою залежності». Тварини не відмовлялися від запропонованого їм калорійного фаст-фуду навіть тоді, коли до нього можна було дістатися лише через удар електричним струмом.
Американські фахівці проводили досліди на щурах: одна група одержувала висококалорійну їжу з великим вмістом жирів (те, чим харчуються в закладах фастфуду), інша (контрольна) сиділа на звичайній щурячій дієті, споживаючи в два рази менше калорій, ніж їх "колеги".
Перша група швидко підсіла на сирний пудинг, незважаючи навіть на електрошок, - вірна ознака неконтрольованої поведінки. Пізніше, коли першій групі запропонували перейти з бекону та сосисок на салати, щурі просто відмовилися їсти взагалі і стали голодувати. Період "ломки" і голодування зайняв два тижні. «Мозок за звичкою вимагає постійної стимуляції жирною їжею. В іншому разі настає перманентний стан негативних емоцій», - пояснює Пол Кенні. Центральну роль у цьому процесі відіграють допамінові рецептори в мозку.
Раніше вчені з Канади довели, що харчування в ресторанах швидкого обслуговування може бути не тільки шкідливим для здоров'я, але також порушувати психіку людей, роблячи їх нетерплячими і такими, що прагнуть до миттєвого отримання задоволення.